Que sera, sera …

 

Lassan lehetnék gastroblogger, hiszen az utóbbi időben –

mert én olyan szerencsés lány vagyok- sokszor és sok helyen vacsoráztam, mert

nincs is jobb, hogy nemcsak megfőznek rád, leszedik az asztalt és igaz nem

önzetlenül, de még el is mosogatnak.

Péntek este célja az lett volna, hogy leteszteljük a januári

céges vacsora helyszínét, ami mai viszonylatban inkább posztmodern, mint

hagyománytisztelő, de Kriszta lemondott róla, hiszen nem lehet ott céges

vacsora, ahol már most sem lehet dohányozni. De menni kell, mert azóta nem

voltunk kettesben sehol, mióta hazajöttünk Egyiptomból.
 Régóta kinézett kis olasz étterem lett a cél.

Ahol már az ajtóban széles mosollyal üdvözölnek és jelezvén, hogy ez egy

egészen más hely, egészen más kultúra hangosan rád ordítanak, üdvözlés címén:
 Buona sera! 

Hirtelen feltámadt a magyar öntudat bennem, hogy miért nem lehet

magyarul üdvözölni egy Magyar embert Magyarországon, de hamar rá kellett

jönnöm, az itt dolgozók és az igazi olasz macsó 150 centi tömény férfiasságú

tulajdonos szent meggyőződése, minden út Rómába vezet , azért jöttél, hogy egy

csepp Olaszországot láss. Ha ettél már valahol Olaszországban tudod, hogy alap

követelménye az éttermeknek az, hogy a pincér üvölt, hogy jól halld, mert az

alapzaj az nem kicsi, sőt!
  Cirádás

betűkkel írt étlapot böngészve egyre elveszettebbnek és egyre éhesebbnek bizonyultam.

Mit egyek? Mit egyek? Mit egyeeeeeek?
 

Mit is ehetnék. Majd egy teljesen egyszerű sült fokhagymás spagetti

mellett döntöttem, Kriszta egy ismeretlen alkotót tartalmazó rizottót

választott, bár előtte megtudakolta, hogy eme ismeretlen alkotó rész, ugye nem

tartalmaz húst, mert ez neki fontos, hiszen évek óta vegetáriánus. A vacsorára

várva volt időnk megszemlélni a környezetünket, ami nem volt nehéz, mert a

központi útvonalban felállított kis asztalkánál üldögéltünk, tehát, akit nem

láttál is előbb utóbb látni lehetett, mert óhatatlanul kerülgetett minket a

toalettet keresve, vagy elégedetten távozva a kijáraton. Érdekes volt, hogy a

pincérek lehető legkevesebbet beszéltek hozzánk magyarul, a vendégek között nem

volt magyar, jórészt hangosan trécselő olasz családok vacsoráztak itt. Az étel

itt nem csak szép és finom, de fantasztikus illatú is, nem kevés és nem sok,

pont annyi, amitől jól laksz és még desszertre is képes vagy vágyakozni.
 Evett itt mindenki, fiatal, öreg, csinos,

mozgássérült, kedves, kedvetlen, derűs, szomorú, spontán és mogorva, macsó és

törpe, ha ez mind nem lett volna elég színes , vacsora közben két falat közben,

megérkezett leginkább Lőrinc barátra emlékeztető, igazi barna csuklyás, óriás

szakálas szerzetes, aki helyet foglalt a legnagyobb, legszínesebb

asztaltársaságnál, és azonnal átvéve az irányítást, jókedvűen mesélt olaszul, a

többiek lenyűgözve hallgatták. Mit ér ez olasz étterem olasz zene nélkül?

Semmit. Tudta ezt Pippo is, a tulajdonos, aki erre az estére egy
  igazi olasz „szintist”  szerződtetett, aki hosszan szerelte össze

zeneszerszámát, majd dalra fakadt. Olaszul. Hogyan máshogyan? Nem volt olya,

tehetséges, mint lelkes, de látva mekkora örömmel csinálja elfelejtettél

mindent és csodálattal nézhetted, ahogyan valaki azt csinálja, ami a

szenvedélye. Kicsit aggódtam, amikor három szám után befejezte, mert nem igaz,

hogy a csoda csak rövid ideig tart. Eltűnt, ott hagyta szintetizátorát és egy

űrt. Pfff. Hiányzott. Aggódtam. Kerestem.
 

De jó háromnegyed óra után visszatért, egy erősítőt cipelve.  Gyors átalakítás és már szólt is, a que sera

sera …. Desszert
 csodálatos volt,  pont annyira krémes, mint csokoládés, mennyei

kísértés! Közben és utána beszélgettünk, nevetgéltünk majd fizetés közben

Kriszta megkérdezte: honnan ismerhetem az ajtóban ácsorgó férfit, aki

látványosan arra vár, hogy távozzunk? Megfordultam, leplezni sem akarván azt,

hogy őt fogom bámulni, rögvest felismertem, hogy Ő bizony Keresztesanyu
 hűtlen férje, a híres basszgitáros, aki igaz

celeb, de mégis arra vár, hogy leülhessen az én fenekem által felmelegített

székre.

 

Tovább a blogra »